fbpx

Wat is Rolfing®?

Wat is Rolfing®?

Rolfing® SI heeft als doel de structuur en beweeglijkheid van het hele lichaam te verbeteren in plaats van het behandelen van afzonderlijke symptomen.

Rolfing® Structurele Integratie is een procesmatige handmatig toegepaste techniek ontwikkeld door Dr. Ida Rolf PhD met als doel het verbeteren van de structuur en de beweeglijkheid van het menselijke lichaam als geheel in plaats van het behandelen van afzonderlijke symptomen. Het doel met Rolfing SI is om het lichaam beter in balans te brengen in relatie met de zwaartekracht door te werken op het fascia netwerk (bindweefsel) van het gehele lichaam en door bewegingseducatie.

Het verbeteren van de relatie tussen het lichaam en de zwaartekracht resulteert in een economischere wijze van functioneren, vermindert chronische pijn, zorgt voor meer bewegingsvrijheid en verbetert het gevoel van welbevinden van lichaam en geest.

“Wat is Rolfing? Een proces en een techniek om het lichaam voor te bereiden om de zwaartekracht van de aarde te accepteren als ondersteuning, door het werken op het bindweefsel om lichamelijke blokkades op te heffen en om het lichaam verticaal te richten.” – Dr. Ida P. Rolf

Hoe werkt het?

Rolfers™ werken op een holistische wijze. Met de handen reorganiseren ze het fasciale systeem van het gehele lichaam. Door patronen los te maken die vast zitten in het faciale systeem, krijgt het lichaam meer flexibiliteit en bewegingsvrijheid terug. Het lichaam is in staat om beter in balans te zijn met de zwaartekracht. De bewegingseducatie tijdens de Rolfing® sessies helpt mensen vaak om meer bewust te zijn van hun lichaam en om hun lichaamshouding te verbeteren, zodat klachten worden verminderd.

Tijdens een Rolfing sessie werken behandelaar en cliënt samen als een “leerteam”. In plaats van alleen een serie vakkundige technieken op een voornamelijk passieve cliënt uit te voeren, geloven Rolfers dat er winst te behalen valt door de cliënt actief te betrekken bij het proces. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan door de cliënt kleine bewegingen te laten uitvoeren tijdens de behandeling.

Een serie van 10 sessies

Alhoewel één Rolfing sessie zeker doeltreffend is, is het doel van Rolfing Structurele Integratie om het functioneren van het gehele lichaam te verbeteren. Traditioneel werken wij met de “10 sessies serie” ontwikkeld gedurende een jaren lang proces door Dr. Ida P. Rolf om het lichaam op een uitgebreide holistische wijze te behandelen. Elk van de 10 Rolfing sessies heeft een verschillend thema en gebied waar we aan werken, rekening houdend met de individuele behoefte van elke cliënt. We beginnen met het openen van de meer oppervlakkige lagen van het lichaam in de eerste drie sessies en introduceren de basis concepten van Rolfing Structurele Integratie. In sessies 4 tot en met 7 behandelen we de “kern” van het lichaam, we werken in op diepere lagen om langdurige veranderingen te bewerkstelligen. Sessies 8 tot en met 10 zijn zelfs nog meer gepersonaliseerd, het doel van deze sessies is om al het werk te integreren in een goed functionerend geheel.

De 10 Rolfing sessies serie is een proces. Cliënten worden daarom geadviseerd, afhankelijk van de behoefte, om een tot vier weken tijd te laten tussen de sessies om het lichaam de tijd te geven om de veranderingen te integreren.

Wat kunt u verwachten van een Rolfing® sessie?

Elke Rolfing® sessie duurt een tot anderhalf uur. Meestal beginnen we met een korte analyse van hoe de cliënt staat, loopt en zit. Dit doen we om te zien hoe de structuur van het lichaam is en hoe het lichaam functioneert.

We werken hoofdzakelijk op een massagetafel waar u ontspannen op kunt liggen terwijl de Rolfer™ met zijn handen op het lichaam inwerkt door nauwkeurig met gevoel druk uit te oefenen op specifieke gebieden van het lichaam. Rolfers werken met een breed spectrum aan aanrakingen, deze variëren van voorzichtig tot diep en intens. We werken ook vaak staand en zittend om de cliënt te helpen met de behaalde resultaten te integreren met de zwaartekracht. Tijdens de Rolfing sessie is de cliënt vaak gekleed in ondergoed en de Rolfer vraagt geregeld aan de cliënt om actief aan de sessie deel te nemen door te bewegen. Na een sessie geven de meeste mense aan een gevoel te hebben van diepe ontspanning, betere stabiliteit, meer bewegingsvrijheid en een gevoel van revitalisatie en zich meer bewust zijn.

Voor wie is Rolfing? Reserveer een sessie

Dr. Rolf

In 1920 was Dr. Ida P. Rolf (1896-1979) een van de eerste vrouwen die haar doctoraat behaalde in de biochemie. Op zoek naar een manier om van haar eigen gezondheidsproblemen af te komen en om haar kinderen te helpen, raakte Dr. Rolf geïnteresseerd in osteopathie, manuele therapie, yoga, homeopathie en chiropractie. Al snel realiseerde ze zich dat het lichaam beter functioneert als het goed is uitgelijnd en raakte ze geïnteresseerd in het effect van de zwaartekracht op het menselijk lichaam. Al snel vroeg Dr. Rolf zich het volgende af:

“Aan welke condities moeten worden voldaan om de structuur van het menselijk lichaam zo te organiseren en te integreren in de zwaartekracht zodat het volledige persoon kan functioneren op de meest optimale en economische manier.”  

Haar antwoord hierop was een methode voor het manipuleren van zacht weefsel en bewegingseducatie dat Dr. Rolf “Structurele Integratie” (SI) of Rolfing® Structurele Integratie noemde. Halverwege de jaren 60 was Dr. Rolf uitgenodigd om les te geven in Rolfing SI bij het Esalen Instituut en raakte betrokken bij de “Beweging van het Menselijke Potentiaal” (“Human Potential Movement”). In 1971 werd het Rolf Instituut voor Structurele Integratie (RISI) officieel opgericht. Sindsdien is het RISI verantwoordelijk geweest voor de training van Rolfers™.

Wat is facia?

Eerst werd fascia louter gezien als een netwerk van collageen dat dingen op zijn plaats houdt. Recent wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat fascia een heel belangrijk orgaan is in ons lichaam. Fascia houd alles bij elkaar in het lichaam, het scheidt alles van elkaar, helpt met het samenwerken van alle lichaamsonderdelen en zorgt ervoor dat alles soepel over elkaar heen beweegt. Fascia geeft structuur door de verschillende weefsels te begrenzen, geven stevigheid en elasticiteit aan organen, spieren, vaten, zenuwen en botten en geven ons een beter idee van hoe al de aparte onderdelen van onze fysiologie onderdeel zijn van een verbindend geheel. Fascia speelt niet alleen een grote rol in onze statische houding, maar ook in onze beweging en in efficiënt energie transport door het lichaam. Tegenwoordig weten we dat fascia mechanische impulsen aanvoelt en doorgeeft waardoor het een van de belangrijkste organen is voor proprioceptie, oftewel het aanvoelen van ons lichaam, het helpt het lichaam met aanvoelen van spanningen en daardoor reorganiseert ons lichaam zich constant om te voldoen aan de voortdurende functionele veranderingen in verhouding tot de zwaartekracht. Door de samenstelling is fascia flexibel en buigzaam. Onder de juiste hoeveelheid druk is fascia in staat om te re-hydrateren en om van vorm te veranderen. Rolfing® Structurele Integratie gebruikt deze eigenschappen om het lichaam te helpen om zijn relatie met de zwaartekracht in balans te brengen. En op deze manier ervoor te zorgen dat het lichaam zich beter organiseert en beter functioneert.

Voor wie is Rolfing?